Szkoła Rodzenia Online

Wyjątkowa oferta! Jedyne 49 zł za 12 miesięczny dostęp! (cena regularna - 249 zł)

5 na 5 użytkowników poleca nas!

Maria

Zajęcia na żywo cudowne, wysoki poziom przekazywania wiedzy, bardzo podobały mi się informacje od położnej…

5 na 5 użytkowników poleca nas!

Anna

Pani Agnieszka jest mistrzynią w położnictwie, zna dużo tajemnic i trików które pozwolą…

5 na 5 użytkowników poleca nas!

Ewelina

Najlepsze zajęcia na żywo, jakie kiedykolwiek miałem! Miła atmosfera, praktyczna wiedza i wiele bonusów. Dużo…

5 na 5 użytkowników poleca nas!

Weronika

Rzetelna, mądra wiedza prowadzącej położnej, uświadamianie o istnieniu pewnych problemów o których…

5 na 5 użytkowników poleca nas!

Kluczowym czasem dla rozwoju preferencji i nawyków żywieniowych dziecka jest okres między 13 a 36 miesiącem życia. Niemal każdego dnia możemy obserwować wybory i decyzje żywieniowe, jakie podejmuje nasz maluszek. Dlatego szczególnie w tym czasie potrzebny jest dobry przykład ze strony rodziców i opiekunów dziecka, pokazujący co jest zdrowe, a czego należy unikać.

 


Dlaczego początkowe żywienie dziecka jest tak ważne?

 

Naukowcy z całego świata alarmują, że społeczeństwo od dziesięcioleci nieustannie tyje - choroby cywilizacyjne dotykają coraz młodsze pokolenia. Ważne, aby od najmłodszych lat kształtować nawyki żywieniowe u dzieci. Programowanie metabolizmu dziecka zaczyna się już na etapie ciąży - to co zjada przyszła mama, znacząco wpływa na rozwój dziecka. Następnie ważne są pierwsze 3 lata dziecka - nawyki żywieniowe w tym czasie warunkują późniejszą podatność na choroby, skłonność do występowania alergii czy kondycję układu odpornościowego.

Odpowiednie nawyki żywieniowe zapewnią dziecku prawidłowy rozwój fizyczny i psychiczny.

 


Błędy w żywieniu dzieci – co najczęściej robimy źle?

 

Nieodpowiedni moment rozszerzania diety u niemowląt

Zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne wprowadzanie pokarmów uzupełniających dietę niemowląt nie jest korzystne i niesie za sobą pewne konsekwencje. Uznaje się, że przedział czasowym, w którym najlepiej wprowadzać nowe pokarmy do diety dziecka przypada między 17. a 26. tygodniem życia. Pamiętajmy jednak, że najkorzystniejszym pokarmem dla niemowląt jest mleko matki – zaleca się wyłączne karmienie piersią do 6 miesiąca życia.  Nie bójmy się i nie opóźniajmy wprowadzania pokarmów uznawanych za alergizujące - gluten, jaja czy ryby.

 

Przekarmianie dziecka

Aż 60% dzieci pomiędzy 6. a 12 miesiącem życia spożywa 7 lub więcej posiłków w ciągu dnia. Ryzyko przekarmienia dziecka wzrasta w przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym lub kaszką – pamiętaj, aby przygotowywać mieszankę mleczną/kaszkę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (nie należy dosypywać dodatkowej miarki lub dwóch). „Więcej” w tym przypadku nie oznacza „lepiej”, a powtarzający się nadmiar pokarmu może prowadzić do nadwagi i otyłości u dziecka.

 

Nieodpowiednia konsystencja pokarmów

Dziecko po ukończeniu 6 miesiąca życia (ważne jest, aby samodzielnie siedziało) może próbować swoich umiejętności gryzienia pokarmów. Wtedy właśnie dziecko ma największą ochotę i zdolność do nauki gryzienia i żucia - warto podawać pokarm o różnej konsystencji (np. gotowane warzywa, makaron, miękkie owoce). Zbytnie rozdrabnianie pokarmów może negatywnie wpłynąć na aparat mowy (opóźnić procesy uczenia mówienia i spowodować wady wymowy).

 

Zbyt mała ilość płynów w diecie dziecka

Jednym z częstszych problemów osób dorosłych jest wypijanie niewystarczającej ilości płynów. Podobnie jest u dzieci – co prawda często wypijają one duże ilości płynów, ale są to głównie soki i słodkie napoje. Bardzo złym nawykiem, niestety jeszcze spotykanym wśród młodych mam jest dopojanie niemowląt wodą z glukozą lub słodkimi granulowanymi herbatkami. Trzeba pamiętać, że zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia niemowlęta do 6 miesiąca życia karmione piersią nie muszą otrzymywać dodatkowych płynów. Wyjątkową sytuacją, gdy dziecko ma większe zapotrzebowanie na płyny, są wymioty, biegunka, gorączka - wówczas istnieje duże ryzyko odwodnienia. Podajemy wtedy dziecku wodę niegazowaną, niskozmineralizowaną (zawartość soli mineralnych < 500 mg/l). Dzieci po 6 miesiącu życia lub karmione mlekiem modyfikowanym również mogą otrzymywać wodę. Ważne, aby nie zastępować wody sokami.

 

Dosalanie lub dosładzanie posiłków dziecka

Jednym z częstszych błędów, które popełniają dorośli w żywieniu dzieci, jest zbytnie doprawiania posiłków/napojów – szczególnie dotyczy to smaku słonego i słodkiego.

Pamiętajmy, że niemowlęta inaczej odczuwają smaki niż starsze dzieci czy dorośli. Dobrym przykładem są gotowe dania obiadowe w słoiczkach – dla osoby dorosłej mogą wydawać się mdłe i niedoprawione, a dla dziecka taki właśnie neutralny smak jest idealny i nie powinniśmy go zmieniać. Podobnie jest w przypadku samodzielnie przygotowywanych posiłków w domu – nie dosalaj potraw, które chcesz podać swojemu dziecku.

Dosładzanie posiłków i napojów to źródło dodatkowych kalorii, co sprzyja nadwadze i otyłości, a także może prowadzić do rozwoju próchnicy. Nie dosładzaj wody, kompotów, herbat oraz uważaj na gotowe produkty, które mogą zawierać dodatkowy cukier.

 

Spożywanie posiłków z „dorosłego” stołu

Pamiętajmy, że dziecko to nie jest mały dorosły – posiłki przygotowywane dla dorosłych nie mogą trafić na talerz dziecka. Są to często produkty smażone, duszone w nadmiernej ilości tłuszczu lub zbyt mocno przyprawione.

Nie proponuj dziecku również słonych i słodkich przekąsek – zawierają one zbyt dużo soli, cukru, innych przypraw, barwników i dodatkowych substancji niewskazanych dla dziecka.


 

mgr Katarzyna Różycka

dietetyk kliniczny w CMP Piaseczno